Knutselen met Koos | Duurzaam Mondkapje

Do it yourself

Mondkapjes kan je gemakkelijk zelf maken. In deze DIY laat Koos je zien hoe je snel en gemakkelijk een eigen mondkapje maakt. Het is leuke bezigheid om met de kids te doen en de meeste benodigdheden heb je zelf al in huis. Lekker goedkoop dus! Ga jij voor een mondkapje met stippen, glitters of mooie bloemen? 

Deel jouw creatie met de tag @koosdekoala en #knutselenmetkoos op Instagram en wie weet zie je jouw creatie terug op ons account.

Benodigdheden:

  • Een stukje stof van een oud shirt of ander kledingstuk, het liefst katoen. 
  • Elastiek van circa 40/50 cm.
  • Naald en draad
  • Schaar 
  • Mal van de helft van een mondkapje uitgeknipt op een papiertje

Optioneel: Strijkijzer 

Stappenplan

  1. Vouw je stof dubbel met de juiste kant (de patroonvorm of de mooiste kant) naar jezelf toe. Pin de mal van het mondkapje op deze stof zodat de hele mal bedekt is met de stof. 
  2. Knip de mal uit met ongeveer een halve centimeter eromheen. Dit doe je twee keer zodat je vier lapjes stof hebt. 

3.  Leg de twee kanten met   juiste kant (de patroonvorm of de mooiste kant) op elkaar, zodat de print naar binnen valt. Pin deze twee stofje op elkaar rechts-midden van de twee lapjes stof. Doe dit ook bij de andere twee stofjes. 

4.  Nu gaan we de twee lapjes stof aan de bolle kant aan elkaar vastnaaien. Pak je draad en rijg dit door de naald heen. Pak de uiteinden vast en maak aan het uiteinde van het draad twee kleine knoopjes. 

5.  Voor de steek wordt de naald van de ene kant door de andere kant van de twee lapjes stof gehaald. Zorg dat je ongeveer 1 cm van de bolle kant zit. Je begint aan de achterkant en haalt de naald door de stof naar de voorkant. Schuif een paar millimeter op en herhaal dit zodat je de naald telkens van de achterkant naar de voorkant wordt gehaald tot de hele rand gedaan is. 

6.  Als je klaar bent knoop je het draad weer vast met twee kleine knoopjes, zodat het draad niet uit de stof gaat.
Herhaal stap 4 t/m 6 ook voor het andere lapje stof. 

 

7.  Als je klaar bent en dus in totaal 2 grote lappen stoffen hebt, leg je de twee goede kanten (met het patroon) op elkaar. Pin de twee lapjes stof weer aan elkaar zodat ze niet kunnen bewegen. 

8.  Naai de bovenkant en onderkant nu aan elkaar vast, net zoals bij stappen 4 t/m 6 maar hou de zijkanten nog open. Vouw je mondkapje nu binnenste buiten, zodat de goede kant van de stof nu zichtbaar is. Om vouwen te voorkomen kan je je mondkapje even kort strijken. 

9.  Voor het bevestigen van het elastiek heb je twee stukjes van ieder ongeveer 20 cm nodig. Vouw de zijkanten van het mondkapje nu ongeveer 2 cm naar binnen. Pin de ene kant van het elastiekje aan de bovenkant van je mondkapje, zodat je dit met naald en draad of met een naaimachine vast kan naaien. Doe dit ook om het elastiekje aan de onderkant vast te naaien. Herhaal dit aan de andere kant van het mondkapje. 

10.  Als je de elastiekjes hebt vastgenaaid kunnen de zijkanten vervolgens ook dichtgenaaid worden met dezelfde stappen bij stap 4 t/m 6.

Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin