Koos' Mondkapjes challenge

mondkapjes opruimen zwerfkapjes koos

Maak van het mondkapje geen zwerfkapje. Doe jij mee?

Een tijdje terug deden wij de ‘Koos mondkapjes challenge’. Na een rondje buiten te hebben gemaakt hadden we wel 2 vuilniszakken vol met rommel verzameld! Tijdens het opruimen kwamen we niet alleen heel veel verloren mondkapjes tegen maar ook ander onnodig zwerfafval. Wat een troep! 

Dat vonden jullie ook, want ook jullie zijn naar buiten gegaan om de woonomgeving van de dieren weer rommel-vrij te maken. En daar zijn de dieren én Koos jullie ontzettend dankbaar voor! Maar, waarom is het opruimen van je mondkapjes nou zo noodzakelijk?

Dieren kunnen verstrikt raken in mondkapjes

Mondkapjes horen, net als ander afval, niet op straat en in de natuur thuis. Vissen, egels, honden, katten en vogels – eigenlijk alle dieren – kunnen het plastic per ongeluk eten of kunnen verstrikt raken in de elastieken hengsels van een mondkapje. Hoeveel dieren sinds de coronacrisis slachtoffer zijn geworden van rondzwervende mondkapjes, is niet bekend. Meldingen zijn er al langer, en vanuit de hele wereld. Op internet vind je (helaas) veel beelden van dieren met mondkapjes en zwerfaval om hun hoofd.

mondkapjes dieren

Mondkapjes vergaan niet

Niet alleen raken dieren verstrik in mondkapjes, maar net zoals ander zwerfafval worden ze niet biologisch afgebroken. Onderzoekers hebben namelijk onderzocht hoelang mondkapjes erover doen om zichzelf af te breken en dat is gemiddeld 400 jaar. Dit is zelfs langer dan een plastic zak of kauwgom. En aangezien er gemiddeld wereldwijd 129 miljoen mondkapjes worden gebruikt, is dit dus een groot probleem. 

Mondkapjes verpest onze mooie natuur

Een lekkere wandeling door het park of door het bos en ja hoor, je ziet weer allemaal mondkapjes slingeren. Mondkapjes hebben niet alleen nare gevolgen voor dier en milieu, het verpest ook onze mooie natuur. Het maakt je wandeling toch minder prettig door al het afval wat je buiten ziet. Als je voortaan een wandeling maakt, neem dan eens een vuilniszak of een tasje mee, zodat je de mondkapjes en ander zwerfaval meteen mee kan nemen en correct weg kan gooien. Zo houden we samen onze mooie natuur schoon. Deze kanjers gingen jullie al voor! Doe jij ook mee?

mondkapjes opruimen zwerfvuil
Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin