fbpx

Ontbossing; het moet stoppen!

‘HELP’ roept Koos! ‘Wat is dat voor een monster?
Dit is niet zomaar een verhaal uit het kinderboek ‘Koos zoekt een Huis’, maar het verhaal van vele andere dieren én mensen.

Heb je het nieuws gekeken? Dan heb je waarschijnlijk het schokkende bericht over de Amazone voorbij zien komen. Het afgelopen jaar is er een enorm gebied van 11.088 vierkante kilometer (!) regenwoud verdwenen vanwege ontbossing. Dit is ongeveer zo groot als een derde deel van Nederland

De ontbossing ging sinds 2008 niet zo snel als in dit jaar. Sinds de Braziliaanse president Jair Bolsonaro begin vorig jaar aantrad, is er steeds meer regenwoud verdwenen. Zijn beleid heeft ervoor gezorgd dat de boeren en mensen die illegaal land inpikken zich aangemoedigd voelden om meer bos te kappen. Dit moet stoppen! en daarom moet er een bossenwet komen. Via de website van GreenPeace en het WWF kun je tekenen om te zorgen dat er een Europese Bossenwet komt! 

Bossenwet – wat betekent dat nou?

Op dit moment is er geen Europese wetgeving die ervoor zorgt dat producten waarvoor illegaal gekapt wordt – niet de Europese markt kunnen bereiken. WWF voert daarom samen met ruim 100 andere organisaties zoals Greenpeace en Vogelbescherming Nederland druk uit op de EU en de Nederlandse overheid voor een stevige Europese Bossenwet.

Al ruim 1,1 miljoen mensen hebben hun stem laten horen voor een wet die moet vastleggen dat de EU geen soja, palmolie of andere grondstoffen meer toelaat als hiervoor tropisch woud is verdwenen. Er zijn nog minstens 1.150.000 mensen nodig! Help je mee?

‘Op dit moment is er 17 procent van de totale Amazone ontbost”, legde Greenpeace-medewerker Charlotte van der Tak eerder dit jaar aan RTL Nieuws uit. “Wetenschappers stellen dat als straks 20 tot 25 procent van het regenwoud is verdwenen, er sprake is van een keerpunt. Dan wordt het zo droog dat de Amazone van een regenwoud verandert in een savanne.”

Weet jij waarom het regenwoud zo belangrijk is? Koos heeft paar punten op een rijtje gezet:

☘️ De Amazone produceert alleen al 20% van de zuurstof op aarde

☘️ Regenwouden gaan klimaatverandering tegen. Ze regelen de temperatuur van de aarde. 

☘️ Meer dan de helft van alle diersoorten leven woont in het regenwoud. Doordat hun leefgebied wordt verwoest sterft een groot deel uit 🐨❌

Bossen zijn ontzettend belangrijk voor mens en dier

Bossen zorgen voor schoon water, ze bieden een thuis aan mensen en dieren, en ze zijn een belangrijk tegen klimaatverandering. Toch gaan we niet goed met bossen om: ieder uur verdwijnen er wel honderden voetbalvelden aan bossen. Elk jaar zijn dat meer dan 15 miljard bomen. Dat is 2 keer zoveel als het aantal mensen op aarde!

Gebieden worden ontbost om verschillende redenen, hoewel landbouw verantwoordelijk is voor 80% van de wereldwijde ontbossing. Daarnaast verdwijnen bossen door houtkap voor pulpplantages (voor de productie van papier), voor de aanleg van wegen en door mijnbouw. 

Corona & ontbossing

Uit nieuw onderzoek blijkt dat ontbossing wereldwijd versnelt door de verspreiding van het coronavirus. De pandemie dwingt mensen in ontwikkelingslanden om de natuur  aan te wenden voor hun levensonderhoud. Tegelijkertijd worden overheidsmiddelen opgeslokt door de reactie op Covid-19, waardoor bosgebieden onbeschermd blijven en kwetsbaar zijn voor illegale kap.

Daarnaast zijn er ook onderzoeken over het verband tussen ontbossing en pandemieën. Als de corona-crisis één ding heel duidelijk heeft maakt, is dat wij allemaal – wereldwijd – met elkaar verbonden zijn. Zelfs plekken die voorheen zo goed als afgesloten waren van de buitenwereld zijn door toenemende ontbossing bereikbaar geworden, met alle risico’s van dien. Want met het openbreken van het bos komen we in contact met ziektes die voorheen in het bos besloten bleven. En we brengen ziektes diep het bos in. 

Gebieden worden ontbost om verschillende redenen, hoewel landbouw verantwoordelijk is voor 80% van de wereldwijde ontbossing. Daarnaast verdwijnen bossen door houtkap voor pulpplantages (voor de productie van papier), voor de aanleg van wegen en door mijnbouw. 

Koos zoekt een huis vanwege ontbossing

Het is duidelijk dat er iets moet veranderen. Door ervoor te zorgen de de Bossenwet wordt aangenomen, maar vooral dat er bewustzijn gecreëerd moet worden over het probleem; hoe zorgen we ervoor dat ontbossing stopt. 

In het duurzame kinderboek ‘Koos zoekt een huis’ vertelt Koos zijn verhaal. Koos en zijn vrienden raken hun kwijt vanwege ontbossing. Aan het einde van het verhaal kun je samen met je kind meer leren over het belang van bomen en natuur. Daarbij krijg je handige tips om samen in actie te komen om ervoor te zorgen dat er minder bomen worden gekapt.

Ken jij de nieuwe kinderserie Koos & Moos al? In de eerste aflevering wordt op een speelse wijze uitgelegd wat ontbossing is en waarom het belangrijk is om bomen te beschermen. Je helpt al mee door deze aflevering te laten zien aan jouw kids en/of te delen met anderen.

Deel dit bericht
Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Volg Koos

…en ontdek wat jij zelf kan doen met je gezin voor een groene aarde.

Gebruik de #koosdekoala om te laten zien hoe groen jij bezig bent!