fbpx

Knutselen met Koos - DIY Duurzame Scrunchie

Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Duik je kledingkast in en ga op zoek naar een oud shirt wat weg kan óf nog een tweede leven verdiend! Een ander kledingstuk mag ook, het liefst van katoen want dat werkt het best. 

1: Wat heb je nodig?
  • Naald en draad (of een naaimachine)
  • Schaar
  • Liniaal
  • Potlood
  • (Haar)elastiekjes
  • Veiligheidsspeld
  • Strijkijzer

2. Knip een strook van 15 cm breed en 45 cm lang, zoals op het voorbeeld.

3. Als de stof een binnen- en een buitenkant heeft, leg de lap stof voor je met de binnenkant naar boven en zet de strijkijzer aan. Vouw de korte uiteindes ongeveer 1 cm naar binnen en strijk deze plat.

4. Teken een lijn die 1,5 cm van de rand af is. Trek de lijn helemaal door van links naar rechts. Dit doe je aan één lange kant. Vouw de stof dubbel zodat je de getekende lijn nog ziet en bovenop ligt. Speld deze lijn vast, zie het plaatje.

5. Heb je een naaimachine? Dan is dit appeltje eitje. Maar voor de echte stoere knutseltijgers onder ons, gewoon met de hand kan ook! Het is belangrijk dat je goed op de getekende lijn blijft en maak telkens een steek van 1 cm. Herhaal dit heen en weer zodat je een dichte lijn krijgt. Eindig met een knoopje in het draad en knip hem af.

6. Nu gaat het friemelwerk pas echt beginnen. Haal de stof binnenstebuiten en zorg dat de gevouwen hoeken ook goed naar binnen blijven.

7. Knip een elastiekje doormidden en maak een veiligheidsspeld hieraan vast. Met behulp van de veiligheidsspeld kan je makkelijk door de tunnel van de stof heen en raak je het elastiekje niet kwijt. Eenmaal er doorheen maak je een knoop in het elastiekje en ben je bijna klaar!

8. Zorg ervoor dat de stof over het gehele elastiekje valt en schuif het in elkaar. Nu is het een kwestie van dichtnaaien en klaar is Koos!

Volg Koos

…en ontdek wat jij zelf kan doen met je gezin voor een groene aarde.

Gebruik de #koosdekoala om te laten zien hoe groen jij bezig bent!