fbpx

Koos' Duurzame Boodschappen Tips

We doen het allemaal: boodschappen! Nu alle restaurants dicht zijn, is de supermarkt het uitje van de dag. Hierdoor is het extra belangrijk om je dagelijkse boodschappen onder de loep te nemen. Koos helpt je hierbij om verstandig en duurzaam boodschappen te doen. 

1. Kies lokaal

Tijdens Corona hebben ondernemers, maar ook boeren het lastig. Maak dus eens een lekker fietstochtje naar je lokale bio-boer en kijk wat zij voor heerlijke producten verkopen. Hierdoor betaal je een eerlijkere prijs omdat boeren nu zelf hun prijzen kunnen bepalen, waardoor zij meer inkomsten krijgen.

2. Kies je verpakking 

We weten allemaal dat verpakkingen slecht zijn voor het milieu, maar het is helaas onvermijdelijk. Heb je de keus tussen plastic en papier of karton? Kies dan het laatste want papier en karton kunnen milieuvriendeiljker worden gemaakt dan plastic.

3. Koop alleen wat je echt nodig hebt

Het is 16.00 uur, je loopt door de schappen met een lege maag en dan haal je toch weer onnodig eten. Yep, iedereen herkent dit. Zonde van al het eten wat je eigenlijk toch niet opmaakt, maar vooral zonde van alle verpakkingen die er nog eens omheen zitten. Om dit te voorkomen is het verstandig om een weekplanning te maken van wat je gaat eten. Zo weet je precies wat je nodig hebt en hoeveel je daarvan nodig hebt. Check daarnaast altijd voordat je weggaat je kasten en lades, zodat je zeker weet dat je geen eten dubbel koopt. In Nederland gooien we namelijk veel te veel brood, zuivel, groente en fruit weg. Dit is onnodig, want veel restjes eten kan je omtoveren tot een heel nieuw gerecht. Benieuwd naar hoe je dit kan doen? Ga onze Instagram @koosdekoala voor heerlijke recepten met eten wat je vaak al in huis hebt! 

3. Kies vaker voor vleesvervangers

Dierlijke producten die je koopt hebben veel invloed op het milieu, waardoor het verstandig is om je vleesconsumptie te verminderen. Dit kan lastig zijn, dus probeer tenminste eens per week een vleesvervanger te zoeken voor een maaltijd die normaal vlees bevat. Eet je vanavond spaghetti? Probeer dan eens vegetarisch gehakt. Doe dit steeds vaker in de week en je zult zien dat dit een gewoonte wordt in plaats van een verplichting. Ga voor producten zonder soja, omdat dit ingrediënt weer een negatieve impact heeft op ontbossing. Geen inspiratie voor vegetarische recepten? Probeer deze heerlijke vegan pumpkin pizza.

Een aantal interessante feitjes:

🥩 Nederlanders eten gemiddeld 77 kilo vlees per jaar.

📈 Het aantal mensen dat vegetarisch eet is de afgelopen 2 jaar met 150% gegroeid.

🚘 Eén dag in de week geen vlees eten heeft hetzelfde effect als je auto 1250 kilometer minder gebruiken.

🔥 Dierlijke producten zijn verantwoordelijk voor ongeveer 60% van de voedsel gerelateerde uitstoot van broeikasgassen.

💉 In megastallen worden dieren preventief met antibiotica behandeld, waardoor jij als consument dit ook binnenkrijgt.

💩 Vee produceert in Nederland 78 miljard kilo mest. Dat is ruim 4.500 kilo per persoon!

🪵 Voor de productie van veevoer sneuvelen grote stukken kostbaar regenwoud.

🚿 Eén dag geen rundvlees eten bespaart je evenveel water als met een maand lang niet douchen.

4. Koop seizoensproducten

Producten uit het seizoen komen vaak van de koude grond en worden niet in kassen opgekweekt. Kassen zijn ideaal maar produceren veel broeikasgassen. Bovendien worden seizoensproducten ook niet van ver ingevlogen of getransporteerd en zijn daarmee een stuk duurzamer dan je wellicht denkt. Via de groente- en fruitkalander heb je meteen een makkelijk overzicht welke producten het meest duurzaam zijn en het minst belastend is voor het milieu. Daarnaast is seizoensgebonden producten ook nog eens verser en goedkoper zijn. Driedubbel winst dus. 

5. Neem een boodschappentas mee 

Een voor de hand liggende tip, maar wordt toch nog wel vaak vergeten; een boodschappentas. Gratis plastic tasjes zijn sinds begin 2016 verboden. Daardoor is het aantal plastic tassen met 80 procent afgenomen naar 35 plastic tassen per persoon per jaar.  In een grote boodschappen tas kun je bovendien je boodschappen veel makkelijker kwijt dan in kleine plastic tasjes. Bewust boodschappen doen doe je dus ook door aan iets simpels als een boodschappentas te denken.

6. Neem je eigen verpakkingen mee

Naast je ‘standaard’ boodschappentas, heb je ook hele handige groente- en fruit zakjes waar je je appeltjes in kan verzamelen. Zie je producten zonder verpakkingen? Ga voor die! Ga nog een stap verder en neem ook je eigen verpakkingen mee als je naar de slager of kaasboer gaat. Of je eigen koffiemok naar het koffietentje om de hoek!

Als je nog steeds folie of boterhamzakjes gebruikt om eten te bewaren, is het een goede optie om bijenwasdoek voortaan te gebruiken. Dit is een soort katoen wat veel etenswaren goed bewaard door haar conserverende werkingen. Nadat je het doek hebt gebruikt kan je het simpelweg afspoelen onder de kraan. De bijenwasdoekjes zijn zelfs bestemd voor in de koelkast en vriezer. Een geweldige duurzame vervanger dus voor folie en en andere eenmalige verpakkingen. 

Deel dit bericht

Ga op vakantie met het Koos de Koala Vakantie Doeboek