fbpx

Koos' Bijenhotel

Elke BIJ telt!

Duizenden Nederlanders deden mee tijdens de Nationale Bijentelling. In Nederland zijn er ruim 200.000 wilde bijen en daar mogen we trots op zijn, want dat zijn er 40.000 meer dan vorig jaar. 

Maar wist je dat:
 
 • In Nederland de helft van alle 358 bijensoorten worden bedreigd?
 • 80% van het groente en fruit dat in de supermarkt ligt, hebben wij te danken aan de bestuiving door bijen en andere insecten?
 • Voor iedere kilo honing die bijen produceren moeten ze 40.000 tot 60.000 vluchten maken wat gelijk staat aan 2x de wereld rond?
 • De grootste bedreiging voor bijen is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid?

Wil je deze lieve bijen een handje helpen? Kies dan voor een bijenhotel in je tuin of balkon. Hierin kunnen ze dan hun eitjes leggen en worden er binnen 24 dagen nieuwe bijen geboren. In het hoogseizoen legt een bijenkoningin wel 2.000 eitjes per dag!

Je kan ze online kopen, maar wees gewaarschuwd; schaf niet zo maar iets aan, want er zijn veel slechte bijenhotels in de handel.

Heb je zin in een leuke knutselmiddag met je kind? Dan kan je er ook eentje zelf maken! Om echt succes te hebben, is het belangrijk om met onderstaande zaken rekening te houden. 

Koos legt in 5 stappen uit hoe je een bijenhotel kan maken:

 1. Kies je materiaal om het bijenhotel mee te vullen, denk aan:
  • holle stengels van bijvoorbeeld bamboe en riet
  • stengels waar het merg nog in zit, zoals vlier en braam
  • hout met gangetjes erin

No waste tip: gebruik materiaal dat je in de natuur vindt of zoek in huis naar geschikte spullen die je anders weg zou gooien.

 1. De muren:
  Deze kan je maken van een houten kistje of kratje, je kunt het zo gek niet bedenken. Gebruik het liefste hard hout (zoals eiken, esdoorn, es of beuk). Zacht hout heeft als nadeel dat de gangen niet glad zijn van binnen. Bijen houden daar niet van. Steen of beton is ook niet erg aantrekkelijk voor bijen. Tip: zorg ervoor dat de muren waterdicht zijn, zodat de gangen van het hotel droog blijven. 
 1.  

     3.  De gangen:

  • In de gangen maken de bijen hun eitjes. Zorg ervoor dat de gangen altijd aan één kant dicht zijn en de diameter tussen de 2 tot 12 mm is. De lengte van de gang mag tussen de 3 tot 20 cm diep zijn. 
  • Je kan hiervoor holle takken, pvc buizen of bamboe gebruiken, maar zorg wel dat de openingen glad zijn.

       4.  Het dak:

  • Dit mag zo creatief mogelijk! Bijen vinden het wel leuk als er een afdakje is, want dan stroomt het water niet naar binnen.
  • Daarom net zo belangrijk dat het dak waterdicht is, zodat de gangen niet gaan schimmelen door vochtige plekken. 

       5.  Plaatsing:

  • Zorg voor een warme plek en uit de wind. Het is belangrijk dat de gangen warm en droog blijven, dus ga op zoek naar een droge plek met veel zonlicht in je tuin of op je balkon. 
  • Bijen zijn gek op bloemen, dus zorg voor een voedselrijke omgeving met veel bloemen van het vroege voorjaar tot de nazomer.

Niet alleen bijen, maar eigenlijk hebben alle insecten behoefte aan een hotel! Dus knutsel voor alle insecten een leuk onderkomen.

Maak samen met je kind een bijenhotel en leer zo hoe je de natuur af en toe een handje kan helpen. Samen lief zijn voor de wereld! Laat weten hoe jullie creatie is geworden door een foto te mailen of @koosdekoala te taggen op Instagram. 

Liefs Koos

Deel dit bericht
Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Volg Koos

…en ontdek wat jij zelf kan doen met je gezin voor een groene aarde.

Gebruik de #koosdekoala om te laten zien hoe groen jij bezig bent!