fbpx

Koos' Groentetuin

Een Peuleschil!

Weet jij al wat er allemaal bij komt kijken voordat jouw lievelingsgroente of -fruit op je bord ligt? Ontdek het van dichtbij en groei je eigen groenten!

Citroenen, avocado’s, mango’s, tomaten, paprika’s en nog veel meer groenten en fruit kun je zelf kweken uit de zaden en pitten. Je hebt geen groene vingers nodig, want met geduld, liefde, aandacht en onderstaande stappen kom je al heel ver!

Stap 1: Schoonmaken

Verwijder de pitten of zaden uit het fruit of de groente die je wil planten. Spoel deze af en dep ze goed droog. Zorg ervoor dat er geen vruchtvlees meer aan vast kleeft. Bij veel pitten zit er een stevig beschermlaagje omheen. Deze moet je er ook nog even afhalen, anders kost het een kiemplantje te veel moeite om door de pit te komen!

Stap 2: Ontkiemen

Zijn je zaden en pitjes helemaal schoon? Dan is het klaar voor de volgende stap: ontkiemen. Bij ontkiemen breekt de huid van een zaad of pit open en groeit er een kiemplantje of wortel uit. Dit is het begin van een plant! De pitten van citroenen, mandarijnen en andere citrusvruchten kun je het beste op een vochtig keukenpapiertje leggen. Vouw het papier dubbel, zodat de pitten volledig verpakt zijn. Leg dit pakketje in een plastic bakje en doe de deksel erop. Zet het bakje op een warme plek en na 10 dagen zul je wat groene sprietjes zien: de pitten zijn ontkiemd! 

Let op: sommige zaden en pitten hebben een langere periode om te kunnen ontkiemen en hebben juist een koudere temperatuur nodig. Je kunt altijd op internet opzoeken wat het beste is voor jouw gekozen fruit of groente.

No waste tip: heb je een rotte tomaat? Gooi het niet weg, maar stop ze in de grond. Lees hier verder.

Stap 3: Planten

Wanneer je de pitten en zaden hebt ontkiemd kun je ze planten. Neem een plantenpot en vul deze met biologische potgrond of aarde uit je eigen tuin en maak het vochtig met water. Maak kleine kuiltjes in de aarde, leg daar voorzichtig de ontkiemde zaden in en bedek ze weer met aarde. Zorg dat de grond altijd vochtig blijft door voldoende water te geven, maar niet te veel! 

Van ‘oude’ groenten, kan je zo weer nieuwe maken als je daar de tijd voor neemt. Kinderen vinden dit fantastisch om te ontdekken en leren.

Heb je nog wat ‘kontjes’ over? Van bijvoorbeeld een wortel, prei of citroengras? Gooi het niet weg! Als je een beetje moeite en liefde instopt, kweek je zo weer iets nieuws. Nu het lente is al helemaal! Zet gewoon zo’n ‘kontje’ in een potje met een beetje water erin. Je zult vanzelf zien dat er worteltjes aankomen. Daarna zet je ze in de grond, en kijk dan zelf wat je hebt gekweekt van restgroentes :)

Het kan even duren, maar het levert je een mooi plantje voor in huis of in de tuin op én natuurlijk uiteindelijk je eigen groente of fruit. Laat mij zien hoe jouw plantje groeit! Stuur je foto via een mailtje of tag me in je foto op Instagram @koosdekoala

Liefs Koos

Deel dit bericht

Ga op vakantie met het Koos de Koala Vakantie Doeboek