fbpx

Alle kinderen AardeWijs op de Dag van de Aarde

Koos de Koala start challenge om de aarde de klas in te brengen

“Bewustwording is de eerste stap naar verandering” 

AardeWijs Lesprogramma

De Koos de Koala Stichting leert kinderen, met groene kids held Koos als gids, hoe ze goed voor onze aarde kunnen zorgen. Koos geeft vandaag, op de Dag van de Aarde, het AardeWijs lesprogramma cadeau aan de aarde. Hij start speciaal vandaag een challenge en roept de hulp in van ouders en vrijwilligers om één uur natuurles te geven op een basisschool. De betreffende school ontvangt vervolgens het gehele lesprogramma gratis. De challenge loopt tot het einde van het schooljaar.

Koos de Koala heeft een droom om mensen, groot en klein, in contact te brengen met de natuur en hen te inspireren om goed voor de aarde te zorgen. Daarom start Koos de Koala een challenge om op zoveel mogelijk basisscholen in Nederland de aarde op het programma te zetten.

Bewustwording is de eerste stap naar verandering

Met het interactieve AardeWijs lesprogramma gaan kinderen op avontuur in de natuur. Koos de Koala en zijn vriendjes geven de aarde een stem en een karakter. Aan de hand van verschillende thema’s krijgen de kinderen opdrachten en worden op een avontuurlijke manier meegenomen in het leerproces. “Kinderen ontdekken hoe ze met iets kleins al iets heel groots kunnen bereiken. En hoe ze hun steentje kunnen bijdragen aan een groene aarde.” Volgens oprichter Liselot Jansen is het leren over de natuur en onze aarde net zo belangrijk als taal en rekenen, vooral nu de urgentie van het tegengaan van klimaatverandering steeds duidelijker wordt. “Bewustwording is de eerste stap naar verandering”, aldus Liselot.

Cadeau aan de aarde op de Dag van de Aarde (22 april)

De pilot van het lesprogramma loopt al op 25 scholen in Nederland. De stichting hoopt dat ouders zich aansluiten bij de challenge, die start op 22 april, op De Dag van de Aarde, en loopt tot het einde van het schooljaar. Liselot vervolgt: “Voor Koos de Koala is het iedere dag ‘aarde dag’. Zijn missie is om binnen nu en twee jaar 135.000 kinderen ‘AardeWijs’ te maken.” Maar dat kan Koos niet alleen. “We zijn ervan overtuigd dat we samen met kinderen, (groot)ouders en scholen dat verschil kunnen maken. Wanneer kinderen al op jonge leeftijd bewust worden gemaakt, kan het hele gezin bijdragen aan een duurzame en groene aarde. Zodat we deze kunnen doorgeven aan de volgende generaties.”

 

Een uurtje AardeWijs

De speciale één uur durende gastles, bedoeld voor kinderen in groep één tot en met vier, bestaat uit een video, voorleesverhaal, opdracht en duidelijke instructies. Koos maakt het voor familie en andere verzorgers en vrijwilligers gemakkelijk en leuk om deze belangrijke natuurles te geven. Daarna ontvangen de deelnemende scholen gratis het gehele programma en kunnen ze zelf nog meer natuurlessen geven aan de kinderen.

Kool de Koala

Koos de Koala is het eerste groene kids character dat naast kinderen ook (groot)ouders informeert over natuur- en klimaatonderwerpen. Door kinderen en hun ouders te informeren en te inspireren, probeert Koos grote milieuproblemen kleiner en toegankelijker te maken. Kinderen die zich zorgen maken over de toekomst van onze planeet, worden aangezet tot actie ten behoeve van verandering, waarbij de ouder en leerkracht vaak een motiverende en sturende rol heeft. Koos vertelt vanuit zijn eigen verhaal waardoor kinderen zich nauw bij het onderwerp betrokken voelen, zich goed kunnen inleven en echt onderdeel worden van de oplossing. De Koos de Koala Stichting richt zich daarom op het basisonderwijs door middel van het interactieve AardeWijs lesprogramma. De aarde een plekje geven in het onderwijs is een belangrijke taak voor de huidige generatie. Alleen zo kunnen we onze planeet, die we ons thuis noemen, behouden. 

AardeWijs Lesprogramma

Met het positieve en interactieve ‘AardeWijs’ lesprogramma geven Koos en zijn vriendjes de natuur  een stem en een karakter. Aan de hand van thema’s krijgen kinderen opdrachten met onder andere leuke excursies, video’s, liedjes en quizjes. Door middel van augmented reality komt Koos zelfs echt tot leven in het klaslokaal. Samen leren we basisschoolkinderen en hun families, over de wijsheid van de natuur en onze connectie met de aarde. Dat noemen we ‘AardeWijs’.

AardeWijs Challenge

Scholen die meedoen aan de actie krijgen gratis het volledige interactieve lesprogramma (normaliter 75 EUR) zodat ze daarna zelf nog meer natuurlessen kunnen geven aan de kinderen. 

Logo, foto’s en video kun je hier vinden.

Contact: Barbara@koosdekoala.nl 

Deel dit bericht

Volg Koos

…en ontdek wat jij zelf kan doen met je gezin voor een groene aarde.

Gebruik de #koosdekoala om te laten zien hoe groen jij bezig bent!