fbpx

Koos' - Black Friday vs Green Friday - Tips

Sluit je aan bij de Green Friday beweging

Je hebt vast gehoord van Black Friday! Op vrijdag 24 november vliegen de schreeuwende kortingen en goedkope deals ons weer om de oren. Black Friday zorgt voor impulsaankopen en overconsumptie. Daarmee putten we onze aarde in rap tempo uit. Dat moet en kan anders… Met jullie hulp veranderen we ‘black’ in ‘green’!

Wat is Black Friday eigenlijk?

Black Friday is een dag waarop winkels hun producten erg afprijzen met hevige kortingen. Het fenomeen zelf komt uit Amerika, daar wordt deze dag gezien als heuse feestdag. De dag valt elk jaar op de vrijdag na Thanksgiving en start daarbij het begin van het seizoen van de kerstinkopen. Na de stijgende populariteit in Amerika, is deze dag ook overgewaaid naar Europa. Tegenwoordig doet bijna elke winkel in Nederland mee met deze dag en stunt met prijzen. 

Veel producten worden tegenwoordig geproduceerd om geen lange levensduur te hebben. Kwantiteit staat steeds meer boven kwaliteit. Dit zorgt voor overmatige consumptie en resulteert in de groei van de afvalberg en uitputting van de grondstoffen.

Laten we met z’n allen iets groens gaan doen!

Daarom laat Green Friday, een initiatief van Trees for All, zich horen als statement tegen Black Friday. Op 24 november 2023 roepen zij mensen op om deze deals en impulsaankopen links te laten liggen en in plaats daarvan iets groens te doen. Dit kan een boswandeling zijn, bomen (laten) planten of spullen recyclen. Vorig jaar hebben 260 bedrijven en duizenden consumenten zich aangesloten bij Green Friday en dit jaar hopen we nog veel meer mensen te inspireren! 

Wij bij Koos sluiten ons in ieder geval compleet aan bij Green Friday. Doe jij dat ook? Lees hieronder 9 tips ter inspiratie voor  jouw Green Friday.

Tip 1. Green Friday les op jouw basisschool!

Ga in de week van Green Friday aan de slag in de klas met onze Green Friday lesbrief. Deze gratis Green Friday lesbrief is onderdeel van het AardeWijs lesprogramma van Koos. Met het AardeWijs lesprogramma voor het basisonderwijs leren kinderen denken vanuit de natuur en gaan van daaruit op zoek naar oplossingen om in actie te komen. 

Met de Green Friday lesbrief helpen we een handje met leuke groene opdrachten en activiteiten! Zo leren kinderen dat er alternatieven zijn op het teveel aan spullen produceren en consumeren; zoals hergebruiken en upcyclen

Ook leer je met Koos & Moos hoe waardevol afval is en wat dit met de aarde doet. 

Tip 2. AardeWijs gastles op school

Dus wat is er nou leuker (als ouders van je kind) dan deze groene les te geven in de klas! De week van Green Friday is dé tijd om de kinderen te inspireren met de wonderen van de natuur en nieuwsgierig te maken voor al het moois om hen heen. Dit lesprogramma wordt gegeven aan de hand van de digitale portal met lesmateriaal, het voorleesboek ‘Koos zoekt een Huis’, de kinderserie ‘Koos & Moos’, een XXL Wereldkaart en een duurzame Koos logeerknuffel! 

 

Wil jij een steentje bijdragen aan Green Friday en een groene toekomst tegemoet gaan? Meld je op onze website aan en geef een AardeWijs gastles op school! 

Tip 3. Plant bomen op Green Friday

Wil jij samen met Koos op Green Friday bomen planten? Dat kan! Trees for All organiseert op 24 november 2023 het Green Friday Forest Event! Dit is een boomplant-dag voor iedereen die een boom heeft gedoneerd via hun platform. Zo kan je écht iets teruggeven aan de aarde! De bomen worden geplant in het natuurgebied Het Twiske, dicht bij Amsterdam. Als je meer wil weten over dit evenement, klik hier

Tip 4. Organiseer een sponsorloop

De ANWB heeft op Green Friday één doel: zoveel mogelijk bomen doneren aan Trees for All. Dit doen zij voor een groenere planeet, door middel van een donatieplatform. Ze organiseren een sponsorloop en elke donatie gaat direct naar Trees for All. 

Voor de sportievelingen onder ons die het wat dichter bij huis willen houden, is dit het perfecte moment om zelf een sponsorloop te organiseren; dus trommel al je vrienden, familie en buurtbewoners op om samen sportief te zijn deze Green Friday. 

Tip 5. Beplant je tuin

Wist je dat de herfst de perfecte tijd van het jaar is om de bollen in de grond te stoppen? Wanneer je in het voorjaar en zomer wil genieten van een kleurrijke tuin, is het van belang om vooruit te denken. Het zit namelijk zo; in de herfst is de bodem nog warm van de zomerstralen. De wortels kunnen hierdoor meteen groeien. In tegenstelling tot een koude bodem, waar de wortels nog zullen blijven wachten tot de bodem opwarmt. Ook valt er in de herfst veel meer regen, dus hoef je er zelf minder voor te doen! Deze regen zorgt voor een vruchtbare bodem en stimuleert de groei van planten en bloemen. 

Tip 6. Maak een leuke boswandeling

Wissel de drukke winkelstraten in voor een ontspannende wandeling in het bos. Nog leuker is om samen het bos in te duiken en er een spelletje van te maken! Koos zijn lievelingsspeurtocht is een leuke activiteit om samen te doen met je kids! 

Of kies bijvoorbeeld uit een van de tien mooiste routes aanbevolen door natuurmonumenten, of kies voor een eigen invulling dichter bij huis. 

speurtocht bos koos

Tip 7: Vetbollen ophangen

Vogels hebben een relatief hoge lichaamstemperatuur, wel zo’n 40°C. En het is dus, als het kouder wordt, lastiger op peil te houden. De dagen zijn vaak te koud en kort om voedsel te zoeken, dus ze vinden het erg fijn om wat extra hulp te krijgen. In ruil daarvoor krijg je veel vogeltjes in de tuin! (of bekijk deze DIY)

Tip 8: Organiseer een ruilmiddag

Een perfecte manier om aan kleding of artikelen te komen, zonder mee te doen aan de massaconsumptie, is om de spullen die je al hebt maar niet meer gebruikt, te ruilen met vrienden of familie. Hier kan je een gezellige middag of avond voor inplannen.

Of ga naar de speelgoedruilmarkt van Motherhood. Neem al je uitgespeelde speelgoed mee en ruil het om voor ingeleverde items die bij jou een nieuw thuis krijgen. Op woensdagmiddag 22 november en vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 november vindt de speelgoed ruilmarkt plaats in Haarlem en Amsterdam. Meer info vind je hier.

Tip 9. Repareer items

Heb je in huis nog (kleding)artikelen die kapot zijn? Gooi ze niet meteen weg. Op Green Friday is het juist erg waardevol om kleding en andere items een nieuw leven te geven. Probeer het zelf, of breng het naar een kleermaker of reparateur.  

Zoals te zien hierboven, zijn er genoeg manieren om een positieve impact achter te laten op de aarde op Green Friday. Dus onthoud: 

Samen maken we de aarde weer groen en wordt deze Black Friday de groenste vrijdag ooit!

Deel dit bericht
Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Volg Koos

…en ontdek wat jij zelf kan doen met je gezin voor een groene aarde.

Gebruik de #koosdekoala om te laten zien hoe groen jij bezig bent!