fbpx

Koos'groene & duurzame kerst!

10 tips voor een groene en duurzame feestdagen in 2023

De feestdagen staan weer voor de deur. Van lampjes tot kerstbomen en cadeautjes. Kerst is ontzettend gezellig, maar niet altijd even duurzaam en goed voor het klimaat. Gelukkig weet Koos als geen ander hoe jij de feestdagen wat milieuvriendelijker door kan komen. En lastig hoeft het niet te zijn! Dit zijn de top 10 tips van Koos:

Tip 1: Her(in)pakken

Het inpakken van cadeautjes resulteert elk jaar weer in veel weggegooid papier. Pak daarom dit jaar in met items die je al in huis hebt. Zo zijn kussenslopen, oude kranten en lappen stof ideaal om grote cadeaus in te verpakken. Gebruik wc-rolletjes of washandjes voor kleine pakjes. 

Tip 2: Adventskalender

Maak het aftellen naar kerst nóg leuker en knutsel jouw eigen adventskalender. Het leuke aan dit zelf maken, is dat je zelf kan kiezen hoeveel dagen je er aan toevoegt. Bekijk hier de knutselvideo van Koos. 

Tip 3: Adopteer een kerstboom

Bij mooie initiatieven als Beter Boompje of Adopteer een Kerstboom adopteer of huur je een gekweekte boom. Wanneer je kiest voor een boom met kluit, kan je deze na de feestdagen weer terugbrengen en wordt deze herplant. Zo kan de boom zelf ook vijf keer kerst vieren. Adopteer je er een zonder kluit, wordt er meestal bomen terug geplant. 

Tip 4: Crea Boom

Wil je dit jaar liever geen boom met uitvallende naalden, dan heeft Koos ook een tip! Maak bijvoorbeeld met takken uit het bos een mooie ‘muur kerstboom’. Deze kan je met touw aan elkaar rijgen en aan de muur hangen. Versier deze met lichtjes, hang er leuke decoraties in, et voilà! Je hebt jouw eigen unieke kerstboom. 

Tip 5: Vega(n) kerstdiner

Ga dit jaar voor een veganistisch kerstdiner! Wist je dat dit voor zo’n 60% minder broeikasgas uitstoot zorgt. Van voorgerecht tot toetje, ter inspiratie: Your Little Black Book heeft dit kerstmenu onder elkaar gezet. Ze hebben zelfs een echte kerstklassieker in een vegan jasje weten te stoppen, waardoor je het kerstgevoel niet hoeft te missen. Lekker én gezond.

BEET WELLINGTON © FLYINGFOODIE.NL

Tip 6: Tweede (kerst)kliekjesdag

We houden allemaal van lekker eten tijdens de feestdagen en van deze uitgebreide buffetten wordt vaak veel overgehouden. Maak daarom van tweede kerstdag gebruik van deze heerlijke kliekjes. Naast dat je er twee keer van kan genieten, wordt er ook veel minder weggegooid. (Wist je dat als iedereen beter om zou gaan met zijn resterende ingrediënten, het evenveel impact heeft als dat iedereen vegetarisch zou gaan.)

Tip 7: De doorgeef kerstman

Wil je niet urenlang de winkels rondstruinen, op zoek naar nieuwe cadeautjes? Loop in plaats daarvan een rondje door je huis. Sommige dingen gebruik je zelf misschien niet meer, maar zijn voor anderen het perfecte cadeau! Op 16 december organiseert Motherhood een speelgoed ruilmarkt in Oostpoort Amsterdam. Zo scoor je een leuk kerstcadeau zonder overconsumptie te stimuleren.

Tip 8: Ga voor lokaal en eerlijke winkels

Wanneer je op pad gaat om cadeautjes te zoeken, steun dan de lokale winkels. Geef bijvoorbeeld iemand een bijenwaskaars cadeau van de Imker. Deze zijn 100% natuurlijk en bevatten geen paraffine, daarom zijn deze bijenwaskaarsen beter voor de gezondheid. Daarnaast heeft Koos sokken gemaakt van gerecyclede visnetten en – in samenwerking met Moyu, die hele toffe en duurzame notitieboekjes maken van steenpapapier – hebben we speciaal voor kids deze uitwisbare kleurplaten ontwikkeld!

Tip 9: Doneer

Wil jij een cadeau geven aan iemand die het heel goed kan gebruiken? Geef bijvoorbeeld een zak rijst of gierst aan gezinnen in Mali of draag bij aan de scholing van een kind door het initiatief van Rondom Baba. Een van onze andere favoriete organisatie is MommaLuv zij steunen moeders en hun baby’s in Afrika. 

Tip 10: Wees creatief

Heb jij een talent voor breien, haken of borduren? Zet deze skill in om een uniek cadeautje te maken voor jouw favoriete persoon. Een leuke sjaal of muts is het perfecte geschenk voor deze koude dagen. 

 

Ten slotte wenst Koos je hele fijne kerstdagen toe! 

Mocht je een van deze tips gebruiken om jouw kerst duurzamer te maken, deel dit met ons op Instagram @Koosdekoala. Zo blijven we elkaar inspireren om voor onze aarde te zorgen!

🐨🌍🐨

Merry Christmas & Happy Newyear

Liefs Koos

Deel dit bericht

Volg Koos

…en ontdek wat jij zelf kan doen met je gezin voor een groene aarde.

Gebruik de #koosdekoala om te laten zien hoe groen jij bezig bent!