fbpx

Koos' Duurzame Kerst Tips

Santa Claus is coming to  town!

Het huis versieren, pakjes voor onder de boom, en natuurlijk die prachtige kerstboom scoren. Want tja, kerstbomen. Onlosmakelijk verbonden met de feestelijke decembermaand en dit jaar zelfs in november al in menig huis gespot. 

Met de huidige corona toestanden moeten we onszelf, na de geschrapte etentjes en tripjes, op andere manieren het hof maken. Maar is het nog wel van deze tijd om een echte boom in huis te halen? Tradities zijn er immers om te breken… Koos geeft je graag tips zodat ook jij de kerst nét een beetje duurzamer kunt vieren. 

O denneboom, o denneboom, wat zijn je takken wonderschoon!

En wonderschoon zijn ze! Daar hebben ze echter wel wat hulp bij nodig en vooral heel veel tijd. Rij na rij staan ze veelal in Nederland, Duitsland en Denemarken opgesteld in een zogenoemd productiebos en worden ze vertroeteld met milieuonvriendelijk kunstmest en bestrijdingsmiddelen. De bomen doen er zo’n 4 tot 6 jaar over om tot een voor ons respectabele lengte te groeien. Dat is lang maar wist je dat de geliefde Nordmannspar hier zelfs 10 jaar voor nodig heeft? Als het zo ver is en de wegwerp bomen klaar zijn om slechts een maand bij ons de kerstvreugde te verspreiden, moeten ze nog wel vervoerd worden naar de plek waar jij ‘m koopt. Daar zijn fossiele brandstoffen voor nodig en laten die nou verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van extra broeikasgassen dat weer bijdraagt aan klimaatverandering. Dat moet beter kunnen!

Tip 1. Adopteer een duurzame kerstboom

Het wordt in ons land steeds toegankelijker om op duurzame wijze toch van een echte kerstboom (mét heerlijke dennengeur) te genieten. Namelijk door er een te adopteren. Dat klinkt gezellig hè? Dit zijn biologisch gekweekte bomen die jij met kluit en al een paar weken te logeren krijgt en na inlevering weer keurig handmatig wordt herplant in een speciaal daarvoor bestemd kerstbomenbos.

Op deze manier kan de boom ons 5 jaar lang een sfeervolle kerst bezorgen en mag hij na die tijd van zijn welverdiende pensioen gaan genieten en wordt hij permanent met z’n kluitje het bos ingestuurd. Doordat de boom wordt hergebruikt moet je ‘m wel goed verzorgen; hij drinkt graag voldoende water en houdt niet van kunstsneeuw in zijn takken. Zullen we daarom met elkaar gewoon heel hard hopen dat moeder natuur ons een witte kerst gunt? 

Koos heeft er dit jaar voor gekozen dat zijn boom niet tot een van de 2,5 miljoen wegwerp bomen behoort en voor een duurzame kerstboom van BeterBoompje gekozen.

Tip 2. De juiste kunstkerstboom

 

De vergelijking tussen een echte of een nepperd is een lastige en niet eenduidig te beantwoorden. Enerzijds heeft de kunstkerstboom een grote impact op het milieu wegens de  productie en het materiaal, anderzijds gaat deze jarenlang mee en vindt de productie dus niet jaarlijks plaats zoals bij een wegwerp boom. Naar verluid maakt de nepvariant echter pas een verschil als je ‘m minimaal 16 jaar in gebruik neemt. Maar is dat nog realistisch in de consumptiemaatschappij waarin wij leven? 

 

Kies je voor een kunstkerstboom, let dan op de kwaliteit zodat je boom een langere levensduur heeft. Verder is het de moeite waard om te achterhalen wat de productielocatie is. Kunstbomen worden op veel plekken geproduceerd en het zal je niet verbazen dat er vaak ook een label Made in China aan hangt. Zo’n boom moet dus een flinke weg afleggen voordat het bij jou in de woonkamer staat. Het is daarom een goede optie om een kunstkerstboom een tweede leven te geven en een mooie dichtbij huis op Marktplaats of in de kringloopwinkel te scoren.
Tip 3. Klus je eigen kerstboom

Wil je het dit jaar eens helemaal anders doen of ben je klaar met uitvallende naalden die in je tapijt blijven steken en waar je gegarandeerd 3 maanden later nog eens in trapt? Ga dan voor de creatieve manier en klus dit jaar jullie eigen kerstboom! Die kan je namelijk zo groot of klein maken als je zelf wilt en je kids kunnen helemaal los gaan op de versiering.

🎄 Ga bijvoorbeeld voor een 3D boom die je maakt van gestapelde planken van gerecycled hout. 

🎄 Je kan ook kiezen voor een platte ‘muurboom’ die je maakt van takken die jullie hebben gesprokkeld tijdens een boswandeling. 

🎄 Maak zelfgemaakte kerstversiering van oud karton en je weet zeker dat je een uniek exemplaar in huis hebt.

🎄 Geen tijd om zelf materialen te verzamelen of is dit toch niet helemaal jouw ding? Dan zijn er ook ontzettend veel originele DIY pakketten te verkrijgen (wat dacht je van deze kartonnen variant van KarTent!).

Tip 4. Led it snow

Naast je kerstboom is het ook goed om eens kritisch naar je lichtslingers te kijken. De ouderwetse gloeilampjes verbruiken namelijk aanzienlijk meer energie dan de moderne led verlichting en energie halen we merendeel weer uit die verdraaide fossiele brandstoffen. Led lampjes zijn een stuk zuiniger en daarom zowel beter voor het milieu als voor jouw energierekening. Tegenwoordig is er hele sfeervolle led kerstverlichting te koop voor zowel binnen- als buitengebruik. 

Tip 5. Origineel verpakkingsmateriaal

De kerstboom is een belangrijk onderdeel van het feest maar laten we eerlijk zijn, wat er onder ligt is waar we (uh, de kinderen) pas echt dol op zijn; cadeautjes! Vaak verpakt in papier met bonte kleuren en met glimmende linten. Verruil de verpakkingen dit jaar eens voor iets nieuws en wikkel het in een mooie lap stof dat je nog hebt liggen of scheur wat bladen uit een kleurrijk tijdschrift, gebruik een oude wegenkaart of poster en maak je eigen originele cadeaupapier. De  dames van The Fabric Wrapping Company maken deze ‘sustainable wrap’ voor het boek van Koos en nog veel meer bijzondere en super toffe inpakdoeken van oude stoffen en materialen.

Tip 6: One for you, one for me

Go vintage, upcycle of ga zelf aan de slag voor een leuk en origineel cadeau! Duik in je kast of ga naar de kringloopwinkel en maak iets nieuws van oude dingen. Dat maakt je cadeau ook gelijk heel persoonlijk! Waarom hebben we altijd nieuwe dingen nodig? Nodig iemand uit voor een leuke activiteit om samen te doen, hoef je helemaal niks nieuws voor te kopen. Het is en blijft natuurlijk leuk om cadeautjes te geven, maar kijk dan naar producten waarmee je je impact kan verkleinen. Fiets naar de lokale winkelier om de hoek en bestel niet (wanneer niet perse nodig) online.

Heb je trouwens nog inspiratie nodig voor een duurzaam kindercadeau? Neem dan hier een kijkje voor bijvoorbeeld dé kartonnen Koos lamp uit de YouTube serie ‘Koos & Moos’ of de duurzame sokken waarmee je ook nog een boom plant!

Tip 7: Groen menu

Go vegan! Wat? Met kerst? Er zijn tegenwoordig zoveel heerlijke plantaardige en/of vegetarische gerechten te maken!

🍴 Zoals The Green Chopstick, zij maakt plantaardig eten echt lekker en leuk.

🍴 Maar een heerlijk stuk(je) vlees op tafel tijdens het kerstdiner mag ook. Maar kies dit jaar eens voor een milieu- en diervriendelijke versie. Bij een goede slager of biologische supermarkt helpen ze je graag! Maar ook bij veel ‘gewone’ supermarkten is er genoeg keus om verantwoord te genieten.

🍴 Probeer daarnaast, voor zover mogelijk, (biologische) lokale- en seizoensproducten te kopen.

🍴 Sla niet meer in dan je nodig hebt.

🍴 Gebruik geen wegwerpservies of eenmalig tafellaken, dat zijn grote vervuilers.

🍴 Kies voor kraanwater in een mooie karaf in plaats van een plastic fles mineraalwater.

Tip 8. Duurzame Day After

Gooi die wijnflessen in de glasbak, het plastic in de plasticbak of zak en de restjes van het (plantaardige) kerstdiner bij het GFT. Heb je een wegwerp boom in huis gehaald of heeft je boom met kluit het niet overleefd? Begin het nieuwe jaar goed en laat je boom netjes ophalen door de gemeentelijke ophaaldienst in plaats van ‘m met met oud & nieuw op de brandstapel te gooien. Toegegeven, het ziet er spectaculair uit maar het zorgt helaas voor een hoop luchtvervuiling. De gemeente verbrandt ‘m ook maar dan in de afvalenergiecentrale waarbij de uitstoot aanzienlijk wordt gereduceerd of maakt er tegenwoordig steeds vaker compost of snippers van dat weer hergebruikt kan worden. 

De laatste tip die Koos je wilt geven is om vooral enorm te genieten van de feestelijke dagen, in welke grote of kleine duurzame vorm je die ook hebt gegoten. Alle beetjes helpen. Vrolijk kerstfeest!

Deel dit bericht

Volg Koos

…en ontdek wat jij zelf kan doen met je gezin voor een groene aarde.

Gebruik de #koosdekoala om te laten zien hoe groen jij bezig bent!