fbpx

Koos' IJs en Schaats Tips

Koos on Ice

Nederland is al een paar dagen in het wit gehuld en kan zich een waardig Winter Wonderland noemen. Heb je al op het ijs gestaan deze week? Op vele plekken in Nederland kan je namelijk door de flinke vorst van de afgelopen dagen heerlijk schaatsen. 

Komt dit jaar dan toch echt de Elfstedentocht? Wie weet. Maar we kunnen in ieder geval wel alvast onze schaats kunsten oefenen. Het is niet alleen goed om lekker in beweging te blijven, maar ook een gezellig moment om erop uit te gaan met de hele familie en om lekker van de mooie natuur te genieten.

Koos gaat samen met zijn lachende vriendjes, de Kookaburra (ijs)vogels richting het bevroren water. Ga je mee? Check dan eerst nog even Koos zijn tips om veilig het ijs op te gaan! 

Warme koppen niet te stoppen

Door de schaatskoorts die iedereen begint te krijgen, kan het zijn dat je meteen je schaatsen uit je kast wilt toveren en met het hele gezin op het ijs wilt gaan staan. Zorg hierbij wel voor de juiste uitrusting. Een lekkere warme sjaal, muts en handschoenen zijn erg belangrijk om niet onderkoeld te raken tijdens het schaatsen. Dit is niet alleen lekker warm, maar het verlicht ook lelijke valpartijen. Voor de onervaren kleine schaatsers onder ons is het dan ook aan te raden om hoofdbescherming te dragen, zoals een helm zodat hoofdletsel beperkt wordt. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg net zoals Koos ervoor dat er op tijd gekeken wordt naar hoe het ijs ervoor staat. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden op de websites van lokale gemeenten, maar ook op schaatsen.nl of de hit van deze winter; de website van Erik Ekkel. Hier wordt doormiddel van een liveblog bijgehouden welke plekken ideaal zijn om met samen gezellig te schaatsen. Daarnaast is het natuurlijk verstandig om niet al te drukke plekken op te zoeken. Zoek dus lekker dicht bij je huis een sloot, gracht of meer op, waarvan je zeker weet dat het ijs dik genoeg is. 

Kijk om je heen of je een groepje vogels ziet, want dat betekent dat er vloeibaar water is. Voor de vogels natuurlijk heel fijn, maar voor jou iets minder, want dat betekent dat het ijs dus is en is er een kans om er doorheen te zakken. Snel op zoek naar een ander plekje dus!

Ice Ice Birdy

Hoe gelukkig wij worden van het ijs, hetzelfde geldt niet voor de vogels. En specifiek de ijsvogel. Aan zijn prachtige kleuren dankt de vogel zijn bijnaam “vliegende edelsteen”.

Dichtgevroren oppervlaktewater betekent voor de ijsvogel: geen eten. Dat betekent niet alleen honger, maar ook tekort aan vet uit de stuitklier om het verenpak waterafstotend te houden. 

Hak een wak en red de ijsvogel. Dat is een oproep van de IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek. Op die manier moeten de bontgekleurde vogels toch bij voedsel komen en zullen ze niet verhongeren.

Daarbij heeft de werkgroep nog wel enkele tips. Zo is het het beste als een wak zo klein mogelijk is. Een doorsnede van zo’n twee meter is al genoeg. Op die manier komen er geen grote groepen andere watervogels als eenden op af die het water vervuilen met uitwerpselen. Kies daarnaast een rustige plek en steek een stok in het water, zodat de ijsvogels kunnen landen.

Sneeuw happen

Huh, waarom dan? Sneeuw kan ervoor zorgen dat de ijslaag minder snel aangroeit, wat dus betekent dat het ijs niet stevig genoeg is om op te schaatsen. Ga dus nooit over sneeuw heen schaatsen als het niet ijs is geveegd of is goed gekeurd. Zelfs bij hele koude temperaturen kan een sneeuwlaag namelijk het ijs isoleren en de ijskwaliteit verminderen.

Wat ook kan voorkomen is dat het ijs eigenlijk geen ijs is, maar een combinatie van sneeuw en water. Dit wordt sneeuwijs genoemd en is veel minder sterk dan echt ijs. Sneeuwijs komt vooral voor bij kleinere wateren, waardoor het dus extra belangrijk is om de ijssituatie in de gaten te houden voordat je op stap gaat.

Kleur bekennen

Nederland heeft een witte winterjas aangetrokken en je ziet door de bomen het bos niet meer of beter gezegd zie je door de sneeuw het ijs niet meer! Als je wilt weten of het ijs sterk genoeg is om te betreden, moet je goed kijken naar de kleur van het ijs. Wanneer het ijs donkerblauw of helder is dan is het super stevig en kan je er je grootste ballerinasprong op wagen. Is het ijs grijs of wit? Dan heeft er een heerlijk winters zonnetje op geschenen en is het waarschijnlijk een beetje aan het smelten. Op zoek naar een ander plekje dus! 

Doe de pinguïn dans met je kids

Koos oefent ook vaak met zijn andere ijzige vriendjes. Met hun mooie zwart witte kostuum aan, schuifelen ze op een hele speciale manier over het ijs. Normaal als we lopen, verdelen we ons gewicht over twee benen. Maar als je dit op het ijs doet, ga je geheid onderuit. De truc is om het zwaartepunt van je lichaam boven je voorste been te houden. Leun dus een beetje naar voren en schuifel over het ijs als een pinguïn! Duidelijk? Zie hieronder het plaatje om het iets beter voor je te zien. Wedstrijdje wie het best zich als pinguïn kan verplaatsen? Regel 1: wie als eerste lacht, heeft verloren! 

Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Volg Koos

…en ontdek wat jij zelf kan doen met je gezin voor een groene aarde.

Gebruik de #koosdekoala om te laten zien hoe groen jij bezig bent!