fbpx

Liselot Jansen over haar avontuur met Koos de Koala in Dragons’ Den

KOOSDEKOALA_Liselot_boeken

Liselot Jansen (34) trok de stoute schoenen aan om met haar startup deel te nemen aan het Nederlandse tv-programma: Dragons’ Den. Het programma waarbij dromen van ondernemers tot werkelijkheid kunnen komen. Samen met Vicky van der Spoel (33) ging ze het avontuur aan. Een sterk duo die elkaar goed aanvullen, Liselot als ‘moeder’ en Vicky als ‘manager’ van Koos. Met een passievol ondernemershart bereikt ze haar doelen toch wel het liefst met een teamspirit. In dit interview vertelt Liselot daar meer over. 

‘Corona; ieder voordeel heeft zijn nadeel en andersom’

De deelname aan Dragons’ Den kwam als donderslag bij heldere hemel en bood Koos een podium. Precies wat Koos nodig had. Liselot vertelt dat door corona er soms tegenslagen zijn geweest, maar juist ook creatieve ideeën zijn ontstaan voor haar startup. Tijdens het voorjaar 2020 werd al snel duidelijk dat doordat de wereld even op slot ging, de natuur weer zijn deuren opende. Het perfecte moment voor een lieve en stoere koala die je bewust maakt over onze aarde en helpt duurzamer te leven.

‘Koos is meer dan een merknaam, hij is onderdeel van ons team’

Liselot (en het team) praten over Koos alsof je praat over je eigen kind of beste vriend. Koos zou net zo goed ieder moment het kantoor binnen kunnen wandelen. Koos is naast de merknaam ook echt onderdeel van het team. Volgens Liselot geeft die benadering juist kracht aan het bespreekbaar maken van zware milieudilemma’s – ‘Koos maakt ze klein en haalt ze dichtbij’. Het werd alleen wel even een uitdaging toen ze tijdens de opnames letterlijk ‘het beestje niet meer bij de naam mocht noemen’.

‘Het beste idee bedenk je niet in je eentje’

Met haar Twentse roots en Amsterdamse spirit zit het creatief ondernemen bij Liselot al diep geworteld. Al tijdens het studeren kwam ze erachter dat ze een creatieve invulling wilde geven aan haar werk en toekomst. Ze barst van de ideeën en wilt graag iets doen wat betekenis geeft voor zichzelf, maar zeker ook voor de wereld “werken doe je voor de rest van je leven, waarom dan niet iets doen wat je leuk vindt? Vaak makkelijker gezegd dan gedaan, dat begrijp ik ook, maar als je het niet doet, gebeurt er ook niks”. 

Drie jaar geleden kreeg Liselot onverwachts te maken met lichamelijke klachten die haar ertoe dwongen om een stap terug te doen. Het bleek het begin van een periode die meer bij haar losmaakte dan vooraf gedacht. Vanwege haar ‘no nonsense-’ en ‘graag alles onder controle willen hebben-karakter’, een uitdaging om ‘niks te doen’ en met jezelf bezig te zijn. Het werd een periode waar ze ontzettend veel lering uit heeft getrokken en haar ertoe heeft gezet het over een andere boeg te gooien. “Ik ben enerzijds erg hooggevoelig en anderzijds extreem pragmatisch. Ik gebruik deze eigenschappen op een positieve manier in hetgeen dat ik nu doe”.

Iets creëren vanuit je passie, werkt het beste volgens Liselot en dan al helemaal als je het samen doet. Het was dan ook een droom die uitkwam toen ze haar eigen kinderserie ‘Koos & Moos’ produceerde met haar team. Ze is een perfectionist en laat niet snel los, dan is het juist fijn als je mensen naast je hebt die je aanvullen en vertrouwt. Samen met Vicky naar Dragons’ Den gaf een sterk en zelfverzekerd gevoel.

Liselot samen met ‘Koos’ (gespeeld door Florens Eykemans) en ‘Moos’ (gespeeld door Mitch Wolterink).

‘In mijn hoofd ben ik al bij de letter Z, maar dan moet de rest van het alfabet nog’

Na de opnames van Dragons’ Den voelde het alsof er een spiegel was voorgehouden en werd duidelijk dat er moest worden ‘verMAND’. ‘Vermanden’ (red: Mandje Tichelaar = ‘het kan korter’) is een term die nu dagelijks in de vergaderingen over de tafel rolt. Voor de Dragons was dit de eerste ontmoeting met Koos en was het (wellicht ;)) een stortvloed aan informatie die de Dragon’s over zich heen kregen van de twee vlotte Amsterdamse vrouwen. 

Na de opnames is het team bij elkaar gekomen om scherp te stellen hoe je Koos in het kort kan uitleggen (MAND). Koos wil namelijk heel veel en kan ook heel veel, maar soms moet je klein beginnen om daarna groot te worden. Focus! Daar draait het om op dit punt van de start-up. Aan ideeën niet tekort en aan passie al helemaal niet. “Er worden al mooie samenwerkingen gesloten met (nieuwe) partners en straks kan niemand meer om Koos heen”.

KOOSDEKOALA_Liselot_Vicky_champagne

‘Koos op de kaart’

Met de gevraagde investering hebben de dames grootse plannen; ‘Koos op de kaart zetten! En daar hebben we budget voor nodig!’ De waardering was hoog en kwam daarmee misschien verkeerd over bij de Dragons, maar een klein beetje onderhandelingsruimte neem je natuurlijk ook mee! ;) 

“We zijn naast geld ook op zoek naar een investeerder met kennis en netwerk binnen het segment waar wij in opereren. Iemand die ook zijn steentje wilt bijdragen aan een betere wereld. Alle clichés op een stokje: klimaatverandering is nu, en niet morgen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om te investeren in onze aarde, en dat is niet in geld uit te drukken. Maar in passie en een ideaal. En daarnaast willen we commercieel groot worden, zodat we ook dit ideaal kunnen voeden”.

‘Gaan commercie en een groene missie hand in hand?’

Voor Liselot staat het idealisme van de startup boven de commercie, maar het liefst gaan ze hand in hand. Soms een ingewikkelde strijd; kun je een groene missie hebben en tegelijkertijd commercieel zijn? Zoals ook Shawn Harris benoemde in de uitzending benoemde. Een terechte opmerking – ‘dit is iets waar wij intern ook vaak gesprekken over voeren’. Het ideaal van Liselot is dan ook om een ‘Koos de Koala’ stichting op te zetten, wanneer de tijd daar rijp voor is. Zodat je een goede scheiding hebt tussen profit en non-profit activiteiten en meer mogelijkheden hebt wat ten goede komt aan de doelstelling.

Liselot Koos de koala

Groene tip van Liselot

‘Was je handen stuk’, zoals Mark Rutte meerdere keren tijdens de persconferentie benoemd. Tip van Liselot: zet de kraan uit terwijl je je handen wast. Hiermee voorkom je waterverspilling en was je nog bewuster je handen. Of zet er een gieter onder. Zijn de plantjes ook weer blij! :)

 

‘Eigenlijk is Liselot de moeder van Koos en ben ik zijn manager’

Meer lezen over het avontuur van Vicky en Liselot? Dat lees je hier… 

Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Volg Koos

…en ontdek wat jij zelf kan doen met je gezin voor een groene aarde.

Gebruik de #koosdekoala om te laten zien hoe groen jij bezig bent!