Home > Koos’ duurzame tips voor in de keuken
Koos´ duurzame tips voor in de keuken
Wist jij dat wij via ons Instagram account elke week duurzame tips delen? Het leek ons goed om een aantal van onze meest gewaardeerde tips van de afgelopen periode te bundelen en via deze weg óók met jullie te delen.
Hier komen ze:
- When life gives you lemons:
Wat doe jij met het deel van de citroen die je niet gebruikt? Gooi het namelijk niet weg! Wist je dat citroenen een goede natuurlijke ontkalker zijn? Doe de stukjes in de waterkoker met een beetje water, zet deze aan en je waterkoker is weer als nieuw. Of maak van het overgebleven citroensap ijsklontjes! Heerlijk om op de warme dagen in je waterfles te doen.
2. Aan de slag met oud brood:
Wist je dat wij Nederlanders gemiddeld 49 kilo brood per jaar eten? We zijn als volk enorme broodliefhebbers, maar er gaat ook veel brood verloren!
Per week kunnen er maar liefst 60 miljoen boterhammen gered worden als wij ons best doen:
- Bewaar je brood op een donkere plek, afgesloten van de buitenlucht, maar met genoeg ruimte om te ademen. Bij voorkeur in een schone broodtrommel.
- Vries je brood in, dan kan je het tot wel een maand bewaren!
- Maak oud brood- dat je buiten de vriezer hebt bewaard- nat met een spray en bak het in 10 minuten op 190 graden hard in de oven.
- Heerlijk om te maken: tosti’s, wentelteefjes, croutons of geroosterd brood!
3. Leven zonder plastic:
Word jij soms ook zo moedeloos van alle plastic verpakkingen bij de supermarkt? Doe dan eens boodschappen bij Pieter Pot! Zij leveren hun producten allemaal in glazen potten in plaats van wegwerpafval. Hoe ideaal?
Hoe werkt het?
- Bestel je boodschappen online
- Reken de bestelling af, inclusief statiegeld voor een pot
- Ontvang de boodschappen thuis
- Geef je lege potten van de vorige bestelling aan de chauffeur, het statiegeld wordt weer verrekend op je account
- Geniet van je boodschappen!
Het cirkeltje begint weer opnieuw bij de volgende bestelling.
4. Wat hoort in welke afvalbak?
Is het voor jou ook soms onduidelijk welk afval in welke afvalbak moet? Dan hebben we een goeie tip!
<– Ontdek met ons de afvalwijzer. Hierin kan je precies zien hoe je het beste kunt sorteren.
Belangrijk om rekening mee te houden:
Glas: was flessen en potten af zodat er geen voedselresten meer in zitten. Deze worden omgesmolten en gebruikt voor nieuwe glasproducten, waardoor het dus eindeloos hergebruikt kan worden.
Papier en karton: maak het plat voordat je het gaat scheiden, zodat het minder plek inneemt.
Keukenafval: gebruik een kleine afvalbak op het aanrecht voor voedselresten. Je kunt ook proberen je eigen compost te maken met tuinafval!
Plastic: maak flessen en pakken plat voor het recyclen.
Aluminium: was conserven- en drinkblikjes af.
Gevaarlijke materialen: gooi producten die chemicaliën bevatten, zoals batterijen of oude verfblikken, nooit bij het gewone afval. Dit kan grondvervuiling veroorzaken.
5. Nodig bamboe uit in je leven
Je hebt weinig tijd en pakt snel een lunch of diner-to-go mee onderweg. Dat kan natuurlijk niet zonder een makkelijk wegwerpbestek…. Maar na 5 minuten belandt dat al vaak in de prullenbak. Herkenbaar?
Koos heeft een goeie tip: zorg standaard voor een setje bamboe bestek in je tas! Het is licht in gewicht, makkelijk schoon te maken én duurzaam! De bamboestruik heeft namelijk een hele snelle groeisnelheid!
Bij Green Jump zijn ontzettend veel bamboe tools te vinden: ideaal voor onderweg, voor de kids naar school of een gezellige picknick in het park.
Heb jij nog een duurzame tip voor ons? Deel ze met ons via daphne@coalafied.com.
Misschien zie jij jouw tip dan binnenkort bij ons voorbij komen! Samen maken we de wereld groener!
Benieuwd naar meer tips? Volg ons dan op Instagram @koosdekoala.
Liefs, Koos