fbpx

Koos' Groene Voornemens

10 tips voor een groen en duurzaam nieuw jaar! 

Nu de feestdagen weer achter de rug zijn, is het tijd om vooruit te blikken, want het is 2024!! Goede voornemens maken is af en toe nog een opgave, daarom wil Koos je een pootje helpen. Dit zijn Koos’ favoriete groene voornemens voor 2024:

Tip 1:  Even niks nieuws

Probeer eens een jaar geen cadeaus te vragen én geven! In plaats van nieuwe spullen kopen of krijgen, kan je bijvoorbeeld een donatie doen in de naam van iemand. Geef bijvoorbeeld een zak rijst of gierst aan gezinnen in Mali of draag bij aan de scholing van een kind door het initiatief van Rondom Baba. Een van onze andere favoriete organisatie is MommaLuv zij steunen moeders en hun baby’s in Afrika. Nog een tip: check het platform Wedunia: een initiatief dat duurzame geschenken aanmoedigt. Als je toch iets wil geven of ontvangen zijn activiteiten zoals een dagje weg of een etentje een perfecte optie. 

Tip 2:  Houd je inbox opgeruimd

Niet alleen is een overvolle inbox vol mails onoverzichtelijk en onhandig, het is ook nog eens super energieslurpend. Door 30 mails te verwijderen, bespaar je evenveel energie als een lamp die 24 uur brandt. 

Trap Tegen Troep van Duurzaamheid.nl

De Trap tegen troep laat stap voor stap, of beter trede voor trede, zien hoe we anders met onze spullen en ons afval kunnen omgaan. In plaats van gebruiken en afdanken, gaan we naar alleen gebruiken als het écht nodig is en kiezen we na gebruik voor hoogwaardig hergebruiken in plaats van afdanken. Elke trede van de trap staat voor een andere aanpak. En daarbij geldt: hoe hoger op de trap, hoe beter. Lees via deze link hoe hoog jij de trap op kunt klimmen! 

Tip 3: Recycle elektronische artikelen

Het inleveren van elektronische apparaten die je niet meer gebruikt is een mega duurzame daad! Oude telefoons, batterijen, kerstverlichting of ouder speakers, in al deze elektronica zitten grondstoffen die hergebruikt kunnen worden zodat ze niet gewonnen hoeven worden in de mijnen. Als de apparaten nog werken, kun je ze bij een kringloop inleveren en een tweede leven geven, wat ook weer scheelt in productie en transport van nieuwe artikelen. Batterijen kan je inleveren bij elke winkel die ze verkoopt. 

Tip 4: Hergebruik glazen potjes

De potjes van de jam of chocoladepasta kan je, in plaats van weggooien, gemakkelijk nog een keer gebruiken. Ze zijn de perfecte grootte om losse thee, kruiden of andere kleine artikelen in te bewaren. Zo geef je ze een tweede leven en ruim je meteen op! 

Tip 5: Eet de regenboog

Kleurrijk eten ziet er niet alleen leuk en fleurig uit op je bord! Wist je dat elke kleur andere voedingsstoffen vertegenwoordigt die belangrijk zijn voor je lichaam?! Zo zit rood fruit en groente vol vitamine A & C en draagt alles groen bij aan de werking van je ogen, botten en tanden door de vitamine B, C, E en K. Dus hoe meer kleur je verwerkt in de maaltijden, hoe beter voor je gezondheid! Laat je inspireren door de vergeten groenten en fruit die op de Nederlandse akkers verbouwd worden. Door met de seizoenen mee te eten ontdek je misschien nog wel iets nieuws voor op je bord. Koos weet alles over seizoensgroenten en fruit, bekijk deze ‘boodschap’ van Koos als inspiratie :) 

Tip 6: Eet geen vlees en dierlijke producten

Het is bijna een open deur, maar we blijven het benoemen; eten van dierlijke producten is slecht voor het milieu! De ecologische voetafdruk van het produceren van vlees is heel groot. Vlees is namelijk verantwoordelijk voor 40 procent van de broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van vlees van de gemiddelde Nederlander. Kook daarom vega(nistisch) in januari en inspireer anderen om dit ook te doen. Kijk bijvoorbeeld voor inspiratie bij de De Hippe Vegetariër voor verantwoordelijk snacken in januari – Veganuary.

Tip 7: Ouderwets bellen ‘zonder beeld’ 

Videobellen is niet meer weg te denken uit het digitale tijdperk waar we in leven. Toch verbruikt dit veel energie. Een minuut videobellen kost namelijk minimaal 70% meer data dan normaal bellen. Probeer dit jaar daarom zo veel mogelijk ‘normaal’ te bellen als het niet echt nodig is om er beeld bij te hebben!

Tip 8: Prikken maar!

Probeer dit jaar elke maand eens tijdens een wandeling zwerfafval op te ruimen. Per jaar belandt er ongeveer 50 miljoen kilo zwerfafval in de natuur of op straat. Ga op pad met een vuilniszak en een afvalprikker en kijk hoe jij jouw buurt mooi groen kan houden!

Tip 9: Was op lage temperaturen

Wist je dat het zuinig en goed voor je kleding is om het op een lage temperatuur te wassen? Als je wast op 20 of 30 graden bespaart dit veel stroom. Handdoeken of lakens hoeven meestal, behalve in gevallen van allergie, niet heet gewassen te worden om schoon te zijn. Daarnaast vervagen de kleuren en krimpt kleding sneller wanneer deze op hoge temperatuur wordt gewassen. Dus hoe lager de temperatuur, hoe minder stroom en des te langer je kleding meegaat! (we hoeven natuurlijk niet uit te leggen dat het aanzetten van de droger totaal niet duurzaam is en erg veel energie verbruikt… je was netjes uithangen op een wasrek is een groenere keuze).

Tip 10: Duurzaam douchen

Wist je dat de scrub sponsjes en handschoentjes voor onder de douche bijna allemaal van plastic zijn gemaakt? Een zeepzakje van Sisal is hier een perfect alternatief voor. Sisal is een natuurlijk materiaal om mee te scrubben. Dit zakje is dus niet alleen handig om zeep in op te bergen, maar ook perfect om je lichaam mee te wassen. Wanneer je je wast met het zakje komt de zeep meteen vrij, waardoor je de kleine onhandige stukjes niet verspilt. Het zakje kan aan het eind van zijn levensduur gecomposteerd worden en tussentijds gewassen worden op 30 graden!

Kies je voor producten onder de douche of bad? Kies dan bewust. De Koos de Koala Baby verzorgingslijn van Holland & Barrett zit vol ingrediënten die van minimaal 97% natuurlijk oorsprong zijn en verpakt in 100% gerecycled materiaal (PET).

En wist je dat bij aankoop van ieder product je de Koos de Koala Stichting steunt? Met de stichting ontwikkelen we een lesprogramma voor het basisonderwijs en inspireren we kinderen met de wonderen van de natuur en het belang van onze aarde. Door de producten te kopen ben je dus extra goed bezig voor je kindje én voor de wereld 🌎💚

Tenslotte wensen we je een gelukkig groen nieuw jaar!

Zoals je leest, zijn er genoeg manieren om 2024 duurzamer door te komen! Mocht je zelf nog leuke of handige tips hebben, horen wij ze graag via Instagram @Koosdekoala.

Zo blijven we elkaar inspireren om voor onze aarde te zorgen!

🐨🌍🐨

Liefs Koos

Deel dit bericht
Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Volg Koos

…en ontdek wat jij zelf kan doen met je gezin voor een groene aarde.

Gebruik de #koosdekoala om te laten zien hoe groen jij bezig bent!