KoalaBonza!
Leuk dat je meer wilt weten over afval en recyclen! Ontdek extra weetjes en activiteiten over hoe we samen de aarde schoner en gezonder kunnen maken.
Jij kan namelijk echt een verschil maken!
"Waste is only waste if
we waste it"
Wist je dat...
…er jaarlijks ongeveer 8 miljoen ton plastic in de oceaan belandt? Dat is vergelijkbaar met een volle vuilniswagen per minuut!
…afval afkomstig van de visserij, zoals netten en verpakkingsmateriaal, een grote bron is van de plasticsoep? Ongeveer 10% van al het plastic komt hier vandaan.
…wereldwijd maar ongeveer 9% van al het plastic wordt gerecycled? Dit betekent dat een groot deel van het plastic afval in de natuur terechtkomt, wat bijdraagt aan vervuiling en schade aan ecosystemen.
…uit onderzoek blijkt dat in elke kilo zand op Europese stranden gemiddeld zo’n 250 stukjes microplastic zitten?
… elke keer dat je kiest voor een herbruikbare tas of fles, je helpt om minder afval te produceren?
… we samen iets kunnen doen om de afvalberg te verkleinen, lees snel verder om te zien wat jij kunt doen!
Recycle met Koos!
Speel dit spel samen met je kids en ontdek hoe je afval op de juiste manier kunt scheiden. Help Koos om papier, plastic, glas en ander afval in de juiste bak te gooien.
Wat zijn microplastics eigenlijk?
Microplastics zijn piepkleine plastic deeltjes, kleiner dan 5 millimeter, die bijna overal worden gevonden: in de lucht, bodem, water en zelfs ons voedsel. Ze ontstaan door slijtage van autobanden, kleding en het afbreken van grotere plastic voorwerpen. Onderzoek toont aan dat microplastics zelfs in menselijke organen terechtkomen, hoewel de precieze gevolgen nog onbekend zijn. Minder plastic gebruiken en beter recyclen helpt om de verspreiding van microplastics tegen te gaan.
Fact!
Wist je trouwens dat een schildpad nooit echt haar schild kan kwijtraken? Het schild is een deel van haar lichaam, net als onze ribben dat voor ons zijn. In het verhaal van Koos is het schild dat Soof kwijt is symbolisch.
Turtel-tastisch!
Schildpadden zijn bijzondere dieren die al miljoenen jaren bestaan. De Aldabra reuzenschildpad is één van de grootste schildpadden ter wereld. Het schild van een mannetje kan wel 1,2 meter lang worden.
Waarom denk jij dat de schildpad een schild heeft?
De reuzenschildpad was één van de eerste beschermde diersoorten ter wereld. Ze kunnen wel 150 jaar oud worden. Ze zijn echte planteneters. Ze leven in verschillende soorten gebieden; bossen, stranden, duinen en graslanden… zolang er maar genoeg eten is.
Leer alles over Zeeschildpadden!
In deze aflevering van Jungle Judy gaat ze op zoek naar zee-schildpadden! 🐢 Er zijn helaas steeds minder zeeschildpadden in de zee. Jungle Judy laat jullie zien hoe dit komt en wat we hieraan kunnen doen. Kijk je mee?
Niet zo turtel-tastisch...
Helaas hebben schildpadden het tegenwoordig erg moeilijk door het afval in de oceaan en de veranderingen in het klimaat. Een bekend voorbeeld is een schildpad die een rietje in zijn neus kreeg, wat veel pijn en schade veroorzaakte aan de schildpad. Dit verhaal heeft veel aandacht getrokken en liet zien hoe schadelijk plastic afval kan zijn voor het zeeleven.
De documentaire “Straws” van de Amerikaanse filmmaker Linda Booker belicht de problematiek van plastic rietjes en hun impact op het milieu. Geïnspireerd door de virale video (let op, deze beelden kunnen schokkend zijn, niet geschikt voor kinderen) van een zeeschildpad met een rietje in zijn neus, besloot Booker deze kwestie onder de aandacht te brengen en een anti-rietjescampagnes te starten in 2017, met succes!
De aarde is een beetje moe 🌎 💤 Moe van alle nieuwe spullen die de mensen willen hebben. Maar wij kunnen samen de aarde helpen! Door spullen die we niet meer nodig hebben op een goede manier weg te doen – dat noemen we recyclen ♻️
Re 'saai' clen
In de kinderserie Koos & Moos wordt op een leuke een grappige manier om gegaan met thema’s als de natuur, de dieren en het milieu.
Kijk naar de aflevering over afval en re’saai’clen. Moos leert dat we in Nederland heel goed afval scheiden, en er nieuwe dingen van worden gemaakt in een fabriek! Kijk je mee?
Gespreksonderwerpen na de aflevering.
Na de aflevering kunnen jullie samen nadenken over wat jullie hebben geleerd:
- Afval is niet waardeloos, maar waardevol! Wat maakt afval eigenlijk zo waardevol? Denk aan hoe spullen die je niet meer nodig hebt, een nieuw doel kunnen krijgen.
- Wat kun je doen met je oude spullen? Bespreek ideeën over hoe je van oude dingen iets nieuws kunt maken of ze kunt hergebruiken. Misschien kun je speelgoed waar je niet meer mee speelt aan een vriend of een broertje/zusje geven.
- Herbruikbare oplossingen bedenken: Kunnen jullie samen bedenken wat je nog meer kunt hergebruiken of upcyclen? Bijvoorbeeld van een oude schoenendoos een opbergdoos maken, of van lege blikjes een pennenhouder knutselen.
Proefje: Hoe verteert afval?
Benieuwd wat er met afval onder de grond gebeurt? Verzamel vijf stukjes afval (een stuk banaan zonder schil, plastic, papier, aluminiumfolie, een theezakje) en bedenk eerst hoe lang je denkt dat ze nodig hebben om te verteren. Leg ze in een bak met aarde, dek ze af, en geef om de dag water. Bekijk samen wat er gebeurt en schrijf op wat je ziet. Welk afval verdwijnt en welk blijft? Een spannende manier om te ontdekken hoe de natuur werkt en wat afval doet!
Leuke linkjes
Test je eigen afvalscheidingskennis in deze quiz van Zootje Geregeld (een initiatief van Milieu Centraal). Binnen een paar klikken ben jij erachter of je een Afvalgroentje of een Recycle-beest bent!
Doe samen met je kids via Greenpeace deze leuke kennisquiz over afval en recyclen!
Wat hoort in welke afvalbak? Vind voor ieder product met gemak de juiste afvalbak. Test de Top 10 instinkers
Ben jij een echte Afvalheld?
Doe de quiz samen met je kids en test je kennis over afval en recyclen.
(antwoorden vind je onderaan de pagina)
Vraag 1: Wat is de “plasticsoep”?
- a) Een speciale soep gemaakt van groenten
- b) Een grote hoop plastic in de oceaan
- c) Een soort speelgoed
Vraag 2: Hoeveel jaar duurt het voordat een plastic fles afbreekt?
- a) 5 jaar
- b) 50 jaar
- c) 450 jaar
Vraag 3: Wat is upcyclen?
- a) Oude spullen weggooien
- b) Van oude spullen iets nieuws en leuk maken
- c) Plastic naar de zee brengen
Vraag 4: Waarom is het belangrijk om oude batterijen niet bij het gewone afval te gooien?
- a) Ze kunnen gevaarlijke stoffen lekken
- b) Ze kunnen opnieuw gebruikt worden in de fabriek
- c) Beide antwoorden zijn waar
Vraag 5: Wat gebeurt er met plastic in de natuur als het niet wordt opgeruimd?
- a) Het veranderd in zand
- b) Het blijft jarenlang liggen
- c) Het verdwijnt vanzelf
Vraag 6: Wat betekent het om afval te scheiden?
- a) Alles in één bak gooien
- b) Afval in verschillende bakken doen, zoals voor plastic, papier en glas
- c) Afval buiten laten liggen
Vraag 7: Wat kun je doen met oud speelgoed dat je niet meer gebruikt?
- a) Weggooien
- b) Weggeven of ruilen met vriendjes
- c) In de groenbak doen
Vraag 8: Welke van deze kun je upcyclen?
- a) Een bananenschil
- b) Een lege melkpak
- c) Een appelklokhuis
Vraag 9: Wat is beter voor de natuur?
- a) Een plastic tas
- b) Een stoffen tas
- c) Een papieren tas
Vraag 10: Wat gebeurt er als we allemaal minder afval maken?
- a) De natuur blijft schoner
- b) Er komt minder afval in de zee
- c) Beide antwoorden zijn juist
Wordt een echte Natuurheld!
Meld je nu aan en ontvang een paar keer per jaar een exclusief digitaal Doeboek vol spannende weetjes, leuke spelletjes en activiteiten om de aarde een handje te helpen! Wordt onderdeel van de wereld van Koos en help mee de aarde weer groen te maken!
Maak thuis een ruilkast met je kids!
Op zoek naar een leuke en duurzame activiteit voor thuis? Maak samen met je kinderen een ruilkast! Zo geef je spullen die je niet meer gebruikt een tweede leven en laat je zien hoe waardevol hergebruik kan zijn.
Zo doe je het:
- Zoek een oude kast of kist die je kunt gebruiken.
- Laat je kinderen speelgoed of boeken kiezen die ze niet meer gebruiken, maar die andere kinderen misschien nog wel leuk vinden.
- Zet de kast in de buurt of stel hem voor aan de juf om in de klas te gebruiken.
Tip: Vertel je kinderen dat als ze iets in de ruilkast leggen, ze ook iets anders mogen uitzoeken om mee naar huis te nemen. Zo leren ze op een speelse manier delen en het belang van hergebruik.
Met deze ruilkast kunnen jullie anderen inspireren en samen de buurt of klas een stukje duurzamer maken!
Koos op school met het AardeWijs lesprogramma
Met het positieve en interactieve AardeWijs lesprogramma van Koos de Koala worden basisschoolkinderen in de onderbouw klassen meegenomen op avontuur in de natuur en ontdekken ze zelf hoe zij een steentje kunnen bijdragen aan een groene aarde. Door kinderen te inspireren met de wonderen van de natuur en nieuwsgierig te maken voor al het moois om hun heen maken we ze onderdeel van de oplossing. Met Koos geven we de natuur een stem, gevoelens en een karakter. We leren kinderen, hun families en leerkrachten over de wijsheid van de natuur en onze aarde. Dat noemen we ‘AardeWijs’.
Koos en zijn vrienden
Als Koos de Koala door ontbossing zijn huis kwijtraakt en op zoek gaat naar een nieuwe plek om te wonen, is dit het begin van een groot en levensbelangrijk avontuur. In zijn eerste boek ‘Koos zoekt een huis’ lees je zijn verhaal.
Overal waar Koos komt zijn er dieren in de problemen door milieuvervuiling en Koos zou Koos niet zijn als hij niet iedereen die hulp kan gebruiken de helpende poot reikt.
Maar een koala kan niet alles in zijn eentje! Daarom maakt hij snel nieuwe vrienden die hem helpen en vraagt hij om hulp als hij dat nodig heeft. Door zijn avonturen leert hij van alles over de natuur en onze aarde en wilt aan ons duidelijk maken dat we hier samen iets aan moeten doen!
Coco & Barry
De kookaburra vogels Coco & Barry zijn twee vrolijke Australische lachvogels die Koos de wegwijzen als hij op avontuur is.
Koos heeft een magische veer van de Kookaburra vogel aan Moos gegeven. Zo kan hij ook op avontuur, wanneer hij maar wilt.
Harrie & Harold
De muisjes Harrie & Harold gaan altijd met Koos mee op reis. Ze zijn dapper en lief en zitten muisstil.
Nog meer koalavriendjes!
Knip het masker uit en verander in een koalavriendje! Deel jouw foto via Instagram met de hastags: #koosdekoala #koalavriendje
KoalaBonza! Wat ben ik trots op jou!
Hopelijk heb ik jullie een beetje geïnspireerd… We kunnen namelijk allemaal een verschil maken, hoe klein de actie ook is…
Niet alleen door afval te scheiden, maar ook door bewuster te kopen. Als we goed nadenken over wat we echt nodig hebben en minder kopen, zorgen we ervoor dat er minder afval ontstaat. Thuis en op school hebben we afvalbakken om netjes te scheiden: papier bij papier, glas in de glasbak en batterijen apart. Van goed gescheiden afval kunnen we nieuwe dingen maken, zoals een gieter van oude plastic flessen. Dus onthoud: afval is niet waardeloos, maar juist waardevol! Door samen slimmer om te gaan met wat we kopen en weggooien, helpen we de aarde schoon en gezond te houden – voor nu en voor later!
Liefs, Koos
"Waste is only waste if
we waste it"
Antwoorden afval quiz
Vraag 1: Antwoord B – Een grote hoop plastic in de oceaan.
Vraag 2: Antwoord C – 450 jaar
Vraag 3: Antwoord B – Van oude spullen iets nieuws en leuks maken
Vraag 4: Antwoord C – Beide antwoorden zijn waar
Vraag 5: Antwoord B – Het blijft jarenlang liggen
Vraag 6: Antwoord B – Afval in verschillende bakken doen, zoals voor plastic, papier en glas
Vraag 7: Antwoord B – Weggeven of ruilen met vriendjes
Vraag 8: Antwoord B – Een lege melkpak (bijvoorbeeld als vogelhuisje).
Vraag 9: Antwoord B – Een stoffen tas, omdat je die steeds opnieuw kunt gebruiken
Vraag 10: Antwoord C – Beide antwoorden zijn juist